BAKIM ÖNERİLERİ
Phalaenopsis (orkide)
Direkt güneş ışığı temas etmeyen bol aydınlık ortam orkideler için en iyisidir. Özellikle ışığın güçlü olduğu mevsimlerde güneş ışığı yaprak yanmalarına sebebiyet verebilir. Orkideler için en ideal sıcaklık aralığı 18-23 derecedir. Orkideler 15 derecenin altında zarar görmeye başlayabilirler. Doğası gereği nemli ortamları seven bu bitki aşırı kuru havalarda ve stabil olmayan iklimlerde tomurcuk dökebilir. Bundan dolayı sabah ve öğlen saatlerinde bitkinizin yapraklarına ince bir sprey sıkabilirsiniz. Uzun süreli ıslak kalan orkidelerde mantar hastalıkları ortaya çıkacaktır. Bu yüzden akşam ve gece nemlendirmelerden ve sulamalarından kaçının. Çiçekleri geçen orkideler tekrar çiçeklendirilmek istenirse dalları kesilmeli ve mümkünse bir büyük boy saksıya dikilmelidir. Dikim ortamı olarak gardenkoala orkide barkı kullanılmalıdır. Orkideler besini düşük dozlarda ve sürekli olarak talep ederler. Bitki 16-18 derece gibi nispeten serin sıcaklıklarda dal ve çiçek oluştururlar.
Calathea (Dua çiçeği)
Calathea bitkileri büyüleyici yaprak renk ve şekilleriyle yaprak bitkilerinin en sevilenleridir. Akşamları yapraklarını dua eden bir el gibi yukarı kaldırmaları sebebiyle Türkçede dua çiçeği olarak adlandırılmıştır. Yüzlerce çeşidi olan Calathealar 18-23 dereceler arasında en sağlıklı gelişmeyi gösterir. Düşük nemden ve yüksek sıcaklıktan hoşlanmadıkları gibi aşırı 15 derecenin altı bitkiler için risklidir. İklim bu parametrelerin dışına çıktığında bazı çeşitlerinde yapraklarda yanma meydana gelebilir. Bundan dolayı bitkilere düzenli şekilde spreyle nem verilmelidir. Bitkiler gölge ortamı tercih ederler. Yine de fotosentez yapabilmeleri için aydınlıktan faydalanmaları şarttır.
Schefflera
Schefflera farklı gövde boyları ve tekli, 2li, 3lü, 4lü dikim seçeneğiyle piyasada yer almaktadır. Susuzluğu sevmezler, fakat aşırı sulama da köklerde çürümeye sebep olabilir. Kış aylarında su ve besin tüketimi azalır. 5 dereceye kadar dayanabilirler. Yarı gölge alanlar tercih edilmelidir. bahar aylarında gerektiğinde saksı değişimi yapılabilir. Büyüyen bitkinizi destek çubuğu yardımıyla dik tutabilirsiniz.
Ficus microcarpa/ginseng (bonsai)
Bonsai çincede 'saksıda ağaç' anlamına gelmektedir. Yıllar süren üretim sürecinde gövdeleri şekillendirilen bitkilere son yılında aşı yapılarak daha derli toplu görünmesi sağlanır. Bonsailerin en sevdiği iklim nemli ve sıcak iklimdir. 5 santigrat dereceye kadar dayanabilse de ideal sıcaklığı 22-28 derecedir. Kış aylarında doğrudan güneş alabilirler. Işığın yakıcı olduğu yaz aylarında ise bol aydınlık fakat direkt güneş ışığına maruz kalmayan yerler seçilmelidir. Bazen bitkinin gövdesinden hızlı uzayan sürgünler çıkabilir. Bu sürgünleri kesmeniz aşı kısmının canlı kalması için daha iyidir. Aşırı kuru bırakılan torf ortamı bitkinin yaprak dökmesine sebep verebilir. Bitkinin yaprakları oldukça uzarsa ve gövdenin estet,ik şeklini kapatmaya başlarsa küçük bir budama makasıyla şekil budaması yapabilirsiniz. Budama ve saksı değişimleri için en ideal mevsim nisan-mayıs aylarıdır.
Starliçe (cennet kuşu çiçeği)
Hiç bir bitkiye benzemeyen çiçekleriyle starliçeler hem iç hem de dış mekan bitkilerinin en popülerlerinden biridir. Starliçe regina çeşidi dış mekan için daha uygunken, starliçe nicolai çeşidi daha geniş yapraklarıyla iç mekan için daha uygundur. Regina daha hızlı çiçek açabilmekle beraber nicolai bitkisinin çiçek açması çok uzun yıllar alabilmektedir. Starliçe tropik bir bitkidir ve nemli ortamları tercih eder. 5 derecelik sıcaklıklara kadar dayanabilmektedir. Saksıdaki bir bitkinin kış aylarında güneş görmesinde bir sakınca yoktur ama yaz aylarında direkt güneş ışığı sorun yaratabilir. Nisan ayında dış mekana dikilen bir starliçe toprağa kök salması durumunda yaz-kış direkt ışığa maruz kalabilir ve soğuk kış aylarına dayanabilir. Yapraklarının yırtılması sebebiyle rüzgarlı alanlar tercih edilmemelidir. Nemin düşük olduğu aylarda yapraklar buruşabilir, bu zamanlarda yaprakları nemlendirmek şarttır.
Sansevieria laurentii (paşa kılıcı)
Neredeyse yapay bitki düzeyindeki dayanıklılığıyla çiçek bakmakta zorlananlar için harika bir bitki. 0 dereceye yakın sıcaklıklara bile dayanabilen bu bitkinin sağlığını korumak için yine de 10 derecenin altındaki sıcaklıklar önerilmez. Çok yavaş büyüse de asıl büyümesini yaz aylarında gerçekleştirir. Saksı değişimlerinde bol perlitli ve drenaj kapasitesi yüksek bir torf tercih edilmelidir. Yandan kardeş vererek çoğalırlar. Yüksek nemden hoşlanmazlar ve nemli ortamlarda yapraklarda ve köklerde çürüme meydana gelebilir. Çürüyen yaprak kötü kokuyorsa bu bakteri enfeksiyonudur ve bu yaprağı diğer yapraklara değdirmeden ortamdan uzaklaştırmak gerekir. Yarı gölge ortamları tercih eder. Beslemeyi kışın ayda bir, yazın her sulamada tercih edebilirsiniz.
Spathiphyllum (barış çiçeği)
Spathiphyllum yüksek ışığa karşı aşırı hassas bitkilerden biridir. Bitkinin en sağlıklı büyüdüğü ışık seviyesi 12.000 lux ışık şiddetidir. Bu da aydınlık ama güneş ışığı almayan bir alana denk gelmektedir. İdeal sıcaklık aralığı 18-23 derece arasıdır. Nem severler sulamalarınızı ve nemlendirmelerinizi sabah yapmanı tavsiye edilir. Normal çiçek açma periyodu ilkbahar ayları olsa da profesyonel üretimde yılın her ayı çiçek açtırılabilmektedir. Sıkça yaşanan sorun yaprak ucu yanması ve kök çürümesidir. Yaprak ucu yanmasının temel sebebi sulama suyu kaynaklıdır. Sulama suyundaki gereksiz moleküller yaprak uçlarında birikir ve burada yanmaya sebep olur. Dolayısıyla arıtılmış su en ideal sulama suyudur. Spathiphyllum bitkisi yoğun besin seven bitkilerdendir. Her sulamada beslenirse oldukça sağlıklı büyüyecektir. Bitkinin kökleri mantar hastalıklarına karşı aşırı düzeyde hassastır. Bu yüzden saksıda ve kök ortamında su birikmesine asla izin vermeyin. Saksı değişiminde bol perlitli ve cocopeat'li torf kullanmanız suyun hızlı drenajı için en iyisidir. Genellikle succulentler için önerilen torflar spathiphyllum için de idealdir.
Ficus elastica (kauçuk bitkisi)
Tıpkı diğer ficus türlerinde olduğu gibi ficus elastica bitkileri de sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Yarı ışık yarı gölge bir ortamda konumlandırılabilirler. Kök bölgesi diğer bitkiler kadar hassas değildir fakat yine de aşırı sulamadan ve aşırı kuruluktan kaçınılmalıdır. Yaz aylarında unlu bit gibi zararlıları çekebilir, bir kaç zararlı görürseniz bunu doğal sabunlu bir bezle silebilirsiniz. Beslenmeyi severler özellikle yaz aylarında her sulama ile besin verilebilir. 5 santigrat dereceye kadar dayanıklıdır. Ek bilgi: Endüstride kullanılan kauçuk ürünü ficus elasticadan yapılmaktadır.
Ficus benjamina
Gradenkoala, lokasyonu ve iklim avantajı sebebiyle Ficus benjamina bitkisinin en yüksek kalitede üretildiği yerdir. Çukurova'nın yüksek yıllık sıcak ortalaması ve özellikle yaz aylarındaki yüksek nem miktarı benjamina için benzersiz bir ortam yaratıyor. 38 derecelere kadar büyümeye devam eden bu bitki sıcağı, nemi ve besini oldukça cömert kullanıyor. Özellikle yaz aylarında her sulamada yoğun besin takviyesi talep eden bitki susuz bırakılırsa veya yer değişimlerinde yaprak dökebilir. Kış aylarında ise 5 santigrat dereceye kadar dayanabilir. Dış mekanda yere kök atarsa don olmadığı sürece bitkiniz zarar görmez. Bu sebeple kullanım alanı çok geniştir. Kuru havalarda bitkinizi nemlendirmeyi unutmayın. Bitkiniz büyüdüğü ve artık saksısına sığmadığında ise saksı boyunu bir büyük boy ile değiştirebilirsiniz. Bitkiniz büyüdükçe destek çubuğu da talep edecek, deste çubuğuna klipsler veya tel yardımıyla bitkinin ana gövdelerini tutturmanız gerekecektir.
Bakım videoları